Żywność skażona Salmonellą lub innymi szkodliwymi mikroorganizmami zazwyczaj wygląda, smakuje i pachnie normalnie. Dlatego tak ważne jest, aby wiedzieć, jak zapobiegać infekcjom.

Salmonella powoduje więcej przypadków zachorowań niż można by się spodziewać. Na każdy przypadek zachorowania na Salmonellę potwierdzony laboratoryjnie przypada prawie 30 innych niezgłoszonych przypadków. Dzieje się tak dlatego, że większość ludzi, którzy mają objawy choroby przenoszonej drogą pokarmową, nie idzie do lekarza ani nie wysyła próbki do laboratorium, więc nigdy nie wiadomo, jaki mikrob spowodował ich chorobę.

Co może być przyczyną zakażenia salmonellą?

Salmonellą można zarazić się, jedząc różne produkty spożywcze, takie jak kurczak, indyk, wołowina i wieprzowina, jajka, owoce, kiełki, inne warzywa, a nawet żywność przetworzoną, np. masło orzechowe, mrożone pasztety mięsne, panierowane nuggetsy z kurczaka i faszerowane dania z kurczaka. Salmonella często jest wykrywana w jajkach. W tym artykule możesz przeczytać, jak obchodzić się ze skażoną żywnością.

Żywność nie jest jedynym sposobem, w jaki Salmonella przenosi się na ludzi. Bakteria rozprzestrzenia się również poprzez skażoną wodę, środowisko, innych ludzi i zwierzęta. Nawet zwierzęta domowe i zwierzęta, z którymi można się zetknąć w ogrodach zoologicznych, na farmach, targach mogą być nosicielami salmonelli i innych szkodliwych zarazków.

Kto jest najbardziej narażony na zakażenie salmonellą?

Niektóre osoby są bardziej narażone na poważne zakażenie salmonellą. Do osób tych należą dzieci poniżej 5 roku życia, dorośli w wieku 65 lat i starsi oraz osoby, których układ odpornościowy jest osłabiony z powodu pewnych schorzeń (takich jak cukrzyca, choroby wątroby, choroby nerek i nowotwory).

Objawy zakażenia Salmonellą

Choroba wywołana przez salmonellę może być poważna. Objawy zaczynają się zwykle po 6 godzinach do 6 dni od zakażenia. Obejmują one biegunkę, która może być krwista, gorączkę i skurcze żołądka. Większość ludzi wraca do zdrowia w ciągu 4 do 7 dni bez leczenia antybiotykami. Jednak niektóre osoby z ciężką biegunką mogą wymagać hospitalizacji lub przyjmowania antybiotyków.

Skontaktuj się z lekarzem, jeśli masz poniższe objawy:

  • Biegunkę i gorączkę powyżej 38.8 stopnia.
  • Biegunkę, która nie ustępuje przez okres dłuższy niż 3 dni
  • Krwawe stolce
  • Długotrwałe wymioty, które nie pozwalają na utrzymanie płynów w organizmie
  • Oznaki odwodnienia, takie jak następujące:
  • Bardzo mała produkcja moczu
  • Suchość w ustach i gardle
  • Zawroty głowy podczas wstawania