Arbuz to słodki i soczysty owoc, po który najchętniej sięgamy latem, gdyż wspaniale orzeźwia, a poza tym o tej porze roku jest najtańszy. Po zjedzeniu owocu przeważnie zostaje skórka, którą wyrzucamy, uważając, że nie nadaje się już do niczego. Okazuje się jednak, że można z niej przyrządzić wyśmienitą kiszonkę. Wypróbuj ten rewelacyjny przepis.

Arbuz to znakomity owoc, z którego można wyczarować wyśmienity koktajl, sałatkę czy nawet dodać go do ciasta. Wybierając ten owoc w sklepie, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Cenny jest nie tylko sam miąższ arbuza, ale także jego pestki, a nawet skórka. Sprawdź, co pysznego można z niej przyrządzić.

Kiszone skórki arbuza – przepis

Z podanych składników otrzymasz jeden duży słoik kiszonki

Składniki:

  • zimna woda
  • sól
  • skórka arbuza
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 4-5 cm korzeń chrzanu
  • 1 łodyga kopru z baldachami
  • 4-5 cm korzeń chrzanu

Sposób przygotowania:

Ze skórki arbuza usuń zieloną część, pokrój ją w paski i włóż do wyparzonego słoja. Dorzuć koper, pozbawiony łupiny czosnek, a także obrany kawałek chrzanu. Sól rozpuść w wodzie (1 łyżka przyprawy na każdy litr płynu). Ilość roztworu powinna być adekwatna do ilości skórek znajdujących się w słoiku. Ich skrawki nie powinny wystawać nad powierzchnię zalewy. Słoik odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni. Im dłużej będą się kisić, tym bardziej miękkie owocowe skórki uzyskasz.

Wskazówki:

Jeśli nie usuniesz zielonego fragmentu, przetwór również się uda, kawałki mogą być co jedynie twarde akurat w tym miejscu. Warto dodać, że jest to sposób również na wsparcie pracy mózgu – w artykule na faktyonline.pl znajdziesz więcej metod na wsparcie pracy mózgu. Nie tylko skórki można w ten sposób ukisić, ale także te elementy wraz z miąższem. Wraz z upływem czasu będzie on jednak robił się coraz delikatniejszy i może się po prostu rozpaść.