Polacy kochają szparagi! Gdy tylko przychodzi sezon na te specyficzne, podłużne i zielone warzywa, niemalże wszyscy kupujemy je na potęgę. Tworzymy z nich niezależne potrawy albo dodajemy je do powszechnie lubianych dań, tworząc z nich alternatywę dla zwykłych sałatek, kapusty czy kiszonych ogórków (najpopularniejszych dodatków obiadowych).
Szparagi są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe
Można je kupować w sklepach mniej więcej od końca kwietnia lub początku maja. To właśnie w tych miesiącach warto zacząć rozglądać się za szparagami. W kwietniu i maju są one bowiem zdecydowanie najsmaczniejsze!
Szparagi właściwości odżywcze też są jednak zdecydowanie warte uwagi. W przypadku tych warzyw smak zdecydowanie idzie w parze z prozdrowotnymi i korzystnymi wartościami. Już naprawdę niewielka porcja szparagów, mieszcząca się w połowie małej filiżanki, jest w stanie zaspokoić ponad połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę K, odpowiadającą za prawidłowy proces krzepnięcia krwi oraz ogólną odporność. A wystarczy tę porcję podwoić, aby zminimalizować do zera ryzyko wystąpienia niedoboru witaminy K.
Szparagi właściwości wynikają też jednak z wysokiej zawartości innych substancji odżywczych. Warzywa te bogate są nie tylko w witaminę K, ale również kwas foliowy oraz przeróżne antyoksydanty, takie jak przede wszystkim witamina C oraz witamina A. Niska zawartość kalorii sprawia, że warzywa idealnie odnajdują się na dietach redukcyjnych. Śmiało można je jeść i tracić na wadze, bo nie dość, że świetnie zaspokajają one głód, to jeszcze do tego przyspieszają metabolizm, za co odpowiada występujący w nich błonnik pokarmowy.
A jak przygotować szparagi?
Najlepiej wybierać oczywiście te najświeższe, sięgając po nie w sklepach w samym środku sezonu. Kupione szparagi trzeba oczyścić, przepłukując je wodą, a następnie obciąć ich końcówki. Dopiero w takiej formie można je gotować. Nie należy ich jednak przegotowywać, gdyż w takim wypadku utracą one swoje liczne właściwości.
Więcej porad dotyczących diety i zdrowia psychicznego znajdziesz w serwisie www.mozliwe.pl.