Oto kilka produktów spożywczych, które mogą pomóc w dostarczeniu sobie tej ratującej życie witaminy, gdy słońce chowa się za chmurami.

Tłuste ryby

Prawdopodobnie najsmaczniejszym sposobem na uzyskanie odpowiedniej ilości witaminy D jest spożywanie tłustych ryb. Na przykład 85-gramowa porcja łososia dostarcza 447 j.m., a taka sama ilość tuńczyka — 154 j.m.

Jajka

Jajka, a zwłaszcza żółtka, również zawierają witaminę D. Jedno duże jajko zawiera około 41 j.m.

Żółtka jaj zawierają również barwniki zwane karotenoidami (szczególnie luteinę i zeaksantynę), które pomagają zachować zdrowie oczu.

Wątroba wołowa

Stłum swój strach i daj szansę wątróbce wołowej. Jeśli szukasz niedrogiego produktu o wysokiej zawartości białka i witamin, warto spróbować wątróbki.

Oprócz tego, że zawiera około 42 j.m. witaminy D w porcji (85 g), dostarcza również ponad 100% zalecanego dziennego spożycia innych mikroelementów — B12, A, ryboflawiny i miedzi.

Mleko

Jeśli jest wzbogacone o witaminę D, jedna filiżanka zawiera od 115 do 124 j.m. Według analizy składu mleka na stronie www.wzdecia.pl, mleko dodaje również dobrze przyswajalne formy białka, wapnia i potasu — minerałów, których wielu ludziom brakuje.

Grzyby

Podczas gdy grzyby z pewnością nie są mistrzem witaminy D (około 1 j.m. w przeciętnej pieczarce), są one bogate w różne fitoskładniki, które też wzmacniają Twój system odpornościowy.

Sok pomarańczowy

Podobnie jak mleko, sok pomarańczowy jest również wzbogacany w witaminę D. Jedna szklanka może zawierać około 137 j.m. Ta sama objętość dostarcza dzienną dawkę witaminy C.