Prawidłowy sposób odżywiania podnosi odporność organizmu, dlatego warto zwrócić uwagę na produkty, które spożywamy. Czy aby na pewno prawidłowo stymulują system odpornościowy i dostarczają odpowiednią dawkę witamin, makro i mikro elementów do organizmu?
Przy wzmacnianiu odporności trzeba pamiętać o zwiększeniu produkcji przeciwciał i leukocytów, a także uaktywniać makrofagi, które potrafią unicestwiać obce ciała. A wszystko to można osiągnąć dzięki prawidłowej diecie. Witamina A zawarta w rybach, podrobach, maśle, pełnotłustym mleku, serach i śmietanie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Wpływa na procesy obronne błony śluzowej, wraz z rozwojem i powstawaniem komórek odpornościowych.
Zobacz również, dlaczego warto włączyć do diety melisę.
Najsilniejszym antyoksydantem jest witamina E, chroni układ odpornościowy przed uszkodzeniem i wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Znaleźć ją można w zielonych warzywach liściastych i olejach roślinnych. Najważniejszą funkcję pełni jednak witamina C, odtruwa organizm i posiada cechy bakteriobójcze, znaleźć ją można w warzywach i owocach. Wzmacnianiu odporności towarzyszą również produkty zawierające witaminę D3, wytwarza białka posiadające właściwości bakteriobójcze, ale również odpowiada za prawidłowy rozwój komórek układu immunologicznego. Najwięcej można jej znaleźć w rybach, tranie i promieniach słońca. Kwas mlekowy wytwarzany w procesie kiszenia żywności odpowiada za rozwój bakterii jelitowych i zapobiega rozwojowi bakterii, dlatego ważnym jest, aby od czasu do czasu spożywać kiszonki.
Wzmacnianiu odporności towarzyszy także regularny odpoczynek, spożywanie pięciu posiłku, unikaniu wszelkiego rodzaju używek a przede wszystkim zbilansowana dieta.